Gratis bomenboekje voor leden

Gratis bomenboekje voor leden

Wandelen langs monumentale bomen in Haarlem

Haarlem telt ruim honderd monumentale bomen die zijn opgenomen in het Landelijke Register Monumentale Bomen van de Bomenstichting. Veertig daarvan zijn  beschreven en gefotografeerd in een boekje op zakformaat. Er zijn drie wandelingen uitgezet langs deze veertig bomen. Eén wandeling loopt door de Haarlemmerhout, eentje loopt over de bolwerken en de derde loopt over het begraafpark Kleverlaan.

Het boekje is voor € 3,- te koop bij het VVV, in de webshop van De Bomenstichting en in de boekhandel.

Leden van de Vereniging Vrienden van de Haarlemmerhout kunnen het boekje gratis aanvragen bij de secretaris via: vriendenhaarlemmerhout@gmail.com

omdat het geschreven is door ons mede-lid Gerard, met bijdragen van secretaris Titi.

Voorbeeld van beschrijvingen bij de wandeling door de Hout.

Voorbeeld van beschrijvingen bij de wandeling door de Hout.

Dikste en de mooiste bomen

De dikste boom in Haarlem is de plataan in de tuin van het provinciehuis. Die is 6 meter in omtrek. (Zie foto op kaft van het boekje)

De mooiste boom, stelt Gerard Tamminga, schrijver van het boekje, is de paardenkastanje langs de hertenkamp, die met zijn kandelaarsarmen breed uitwaaiert over het wandelpad (foto hieronder).

Het boekje ‘Langs monumentale bomen in Haarlem’ kwam uit in de zomer van 2024, uitgegeven door de Bomenstichting, in samenwerking met de gemeente Haarlem.

Na de eerdere boekjes in Amsterdam, Breda, Utrecht, Dordrecht en Arnhem is dit de zesde in een serie, nu dus voor Haarlem. Haarlem is de stad van de 440 jaar oude Haarlemmerhout en het is de stad van Jan David Zocher, zijn zoon Louis Paul Zocher en Leonard Antony Springer.  Vanaf 1820 heeft JD Zocher de stad verrijkt met de inrichting van de Haarlemse Bolwerken als wandelpark, de inrichting van het begraafpark Kleverlaan (daarvoor het landgoed Akendam dat in eigendom van Zocher zelf was), diverse stadsparken en de herinrichting van een deel van de Haarlemmerhout in de Engelse landschapsstijl. Zijn zoon en daarna Springer hebben in zijn voetsporen en op basis van zijn gedachtengoed verder gewerkt.

Foto’s: Gerphil Kerkhof

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.